Ook dit jaar herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers, maar met een aangepast programma.

Dit jaar zonder publiek ivm het coronavirus. Het Nationaal 4 en 5 mei Comit  vraagt aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Om 17.58 uur zal bij het monument bij de kerk het Taptoe-signaal te horen zijn, waarna om klokslag 18.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Vervolgens zullen de bestuursleden van het Dorpsbelang een krans namens gemeente Sudwest Fryslan en een bloemstuk namens het Dorpsbelang neerleggen volgens de richtlijnen van het RIVM. De naaste familieleden willen wij wel de kans geven om hierbij aanwezig te zijn. Overige belangstellenden willen wij vragen eerder op de dag van deze gelegenheid gebruik te maken.

De gebruikelijke toespraak van de gemeente wordt opgenomen in de beslotenheid van het gemeentehuis, en is in de loop van de avond van 4 mei te zien en te horen via de site van de gemeente en de gebruikelijke sociale mediakanalen.

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale herdenking om 19.58 uur het Taptoe-signaal gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comit roept alle blazers van Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis. En vervolgens na twee minuten stilte het Wilhelmus te spelen. Iedereen wordt uitgenodigd om dit mee te zingen. Een aantal leden van het Korps Ere Zij God, maar ook een aantal niet leden hebben aangegeven hieraan mee te doen. Dus op een aantal punten in het dorp wordt het Taptoe-signaal en het Wilhelmus gespeeld.

Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Op 15 april hebben we dit ook al gevierd. Aan de oproep om op die dag de vlag uit te hangen is heel veel gehoor gegeven. Een hartstikke mooi signaal. We vragen u om ook op 5 mei weer de vlag uit te hangen en dit feest nogmaals te vieren in deze moeilijke tijd.

Facebooktwittermail