Het 25e biljarttoernooi Jutrijp-Hommerts kende eind december een verassende maar zeer terechte winnaar

Door Michelle van der Wal:
Fotoverslag onderaan pagina

Dit jaar was een bijzonder jaar voor het biljarttoernooi Hommerts/Jutrijp. Want het was een jubileum jaar en het was het eerste jaar zonder Teake. Na 24 jaar trouwe dienst heeft Teake bedankt en heb ik zijn stokje overgenomen. Samen met de andere commissieleden hebben we een aantal keer vergaderd en hebben we besloten dat dit het perfecte toernooi was voor een nieuwe insteek. We wilden het tonen van de resultaten moderniseren en ook wilden we iets speciaals doen met het feit dat dit de 25ste keer was. En ondanks een aantal beginnersfoutjes ben ik van mening dat dit ons goed gelukt is.

Nadat we wisten wie er allemaal mee wilden doen zijn we bij elkaar gaan zitten om de poule verloting te maken. Hierbij hebben we gekozen om de mensen met een hoger gemiddelde tegen elkaar te laten spelen omdat dit in de praktijk meer kans op winnen geeft. In theorie zou het niet moeten uitmaken want iedereen speelt immers zijn gemiddelde. Maar in de praktijk werkt dit toch net iets anders. Als iemand zoals Folkert Gietema 80 moet maken tegen iemand die er 15 moet wordt het verschil al heel snel heel groot als die ander een serie van 4 of 5 maakt. Dit werkt mentaal door en zoals we van meneer van Dalfsen hebben kunnen horen is biljarten voor zo’n 80% een mentale sport.

Na veel gepuzzel heb ik er een schema uit weten te persen. Misschien nog niet het perfecte schema want er zaten zeker verbeterpuntjes in en schoonheidsfoutjes. Maar desondanks heeft iedereen de wedstrijden gespeeld die hij/zij moest spelen en dan ook nog eens redelijk volgens het tijdschema.

Het waren mooie, sportieve voorrondes met een aantal uitzonderlijk snelle partijen en hoge series. Zoals de partij tussen Teake Dijkstra en Eelke v. Netten die in 10 beurten gespeeld was. Dit niet anders tijdens de partij tussen Hein Kemme en Matisse de Boer, ook deze was in 10 beurten gespeeld. En natuurlijk niet te vergeten de hoogste serie dit toernooi gemaakt door Folkert Gietema vanaf de acquit stoot. 22 caramboles maar liefst! Ook zijn er series van 16 en 13 caramboles gemaakt door Willem v. Netten en Teake Dijkstra.

Nadat alle wedstijden uit de voorrondes waren gespeeld bleven er natuurlijk 8 poulewinnaars over. Zeven van de acht poulewinnaars waren er duidelijk. Een enkele keer hadden 2 het gelijke aantal punten behaalt en werd er uitgegaan van het onderlinge resultaat. Maar 1 poule wist het ons erg moeilijk te maken door allemaal hetzelfde aantal punten te halen. Dus dan ga je berekenen wie er het dichtst bij zijn gemiddelde in de buurt kwam. Hierdoor vielen er 3 eigenlijk gelijk af omdat deze onder hun gemiddelde hadden gespeeld. Nu ging het nog tussen Leon Altena en Herre Hoornveld. Vraag me niet hoe ze het voor elkaar gekregen hebben maar na een hoop rekenen en nog een na rekenen kwamen we tot de conclusie dat Leon 1% dichterbij zijn gemiddelde zat als Herre. Dus hiermee was ook de laatste poulewinnaar bekend.

Maar voordat we alle voorrondes hadden gespeeld en de kwartfinales zouden beginnen hadden we eerst nog een demonstratie van 2 biljarters uit de hoofdklasse. P. Bergsma en A. van Dalfsen. Dankzij het geluidssysteem geregeld door Edddy Wiersma konden deze mannen gelijktijdig spreken en biljarten. Dit maakte de demonstratie erg leuk en duidelijk om naar te kijken. Helaas heb ik er zelf niet heel veel van meegekregen maar heb naderhand alleen maar positieve geluiden gehoord. Wij willen de heren nogmaals bedanken voor hun tijd! Het was volgens ons een leuke, geslaagde, interessante toegevoegde waarde aan het toernooi!

Om te bepalen wie ertegen wie speelde in de kwartfinales werd er geloot. Zo kwamen we op de volgende wedstrijden. Natuurlijk wordt het in deze volgende rondes naar de gemiddeldes gekeken en zo nodig aangepast. Rekening houdende met de percentages.

Jan Koopmans(van 17 naar 17) – Eddy Wiersma(van 23 naar 26)

Helmut Schoegje (van 31 naar 31) – Leon Altena(van 29 naar 33)

Matisse de Boer(van 23 naar 29) – Bart van Kalsbeek(van 25 naar 32)

Teake Dijkstra(van 35 naar 40) – Hiele Walinga(van 19 naar 25)

Hier bleven uiteindelijk de 4 kandidaten voor de halve finales van over en ook die hebben weer geloot om te bepalen wie ertegen wie moest spelen.

Jan Koopmans(17) – Leon Altena(33)

Bart van Kalsbeek(32) – Teake Dijkstra(40)

En deze wedstrijden leverden natuurlijk onze twee finalisten op.

Bart van Kalsbeek(32) – Leon Altena(33)

In mijn ogen een finale tussen 2 gelijkwaardige biljarters die het beide zeker verdienden hier te staan gezien de voorafgaande wedstrijden die ze gespeeld hebben. Dezen waren niet minder dan uitstekend te noemen. Het was ook zeker een spannende finale. Tot beurt 8 liepen ze gelijk op, en speelden ze beide hun gemiddelde. Maar Bart overwon z’n zenuwen en wist in korte tijd een aantal series te maken van 4, 6 en 7 en dit ging Leon tussen z’n oren spelen en maakte daardoor waarschijnlijk net iets te veel poedels in korte tijd om weer bij te kunnen komen. Hierbij blijkt maar weer dat men. van Dalfsen gelijk heeft, biljarten is ook zeker voor een groot deel een mentale sport. Leon heeft gegeven wat die in zich had maar dit mocht niet meer baten. De eindstand in 19 beurten 32-23 voor Bart.

Gefeliciteerd Bart! Een terechte winnaar!

Ik wil iedereen bedanken voor dit leuke toernooi. En ook wil ik graag de rest van de commissie bedanken voor hun vertrouwen in mijn kunnen. Het lijkt me fantastisch om volgend jaar weer een prachtig toernooi te mogen organiseren. Maar voor het zover is hebben we eerst het driebandentoernooi op 16 januari 2016 nog. Ook hier gaan we een sportief en gezellig toernooi van maken met mooie en spannende wedstrijden.

Bedankt en tot volgend jaar, ook namens de rest van de commissie.

Groetjes!

Michelle van der Wal, Astrid Breed, Rommert Jorritsma en Gerrit Hofstra

 

Facebooktwittermail