Het 29ste biljarttoernooi van Jutrijp-Hommerts was opnieuw een editie om in te lijsten!

31 mannen en een vrouw streden twee dagen lang op twee verwarmde wedstrijdtafels in een ook al gezellig warm dorpshuis. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, hadden we ook een winnaar om in te lijsten: Robert van Netten!

Vrijdagochtend om klokslag 13.30 brandde de strijd los in het zogenaamde libre. Oftewel: met je eigen speelbal de twee andere ballen raken en je hebt een punt. Voor de ene speler betekende het eerste punt dat er nog maar 14 punten hoefden, maar voor anderen betekende dat de start van een lange route richting de 60 punten, of zelfs wel 87!

Er konden door Michelle, de organisator van dit geweldige toernooi haar programma via de beamer was van wereldklasse! 8 poules met elk 4 spelers worden geformeerd. Er gingen 16 man door naar de achtste finales. Of beter: 15 mannen en een vrouw, want Michelle presteerde het, hoe druk ze het ook had, om zelf een paar goede partijen te spelen en de volgende ronde te halen. Helaas voor haar ging gaandeweg de zaterdag het kaarsje uit en kreeg ze last van het griepvirus. Gewapend met een emmertje (het groene geval paste prima bij haar wedstrijdkledij!) hield ze het nog een tijdje vol en gelukkig waren er telkens scheidsrechters en tellers genoeg om het toernooi aan de gang te houden.

Na de poules werden de gemiddeldes opnieuw berekend. Ook voor Andre Zonderland, die puike partijen had gespeeld. Helaas moest hij zich hierna afmelden wegens een blessure aan het thuisfront. Dat opnieuw berekenen is een eerlijke zaak, want wie in de voorronde bijvoorbeeld drie keer in 20 beurten 20 caramboles haalt in plaats van in 30 beurten, kan wel wat meer maken.

Zelfs Robert moest een stapje bijzetten. Nadat hij al op fraaie wijze drie keer 87 punten bij elkaar had getikt, moest hij voor de finale-avond per wedstrijd 90 punten zien te maken. Daar draaide de inwoner van Workum zijn hand niet voor om, hij won zelfs een partij met 90 tegen 9. Hoe hij biljart, kan als voorbeeld voor vele Hommertsers en Jutrijpers dienen. ,,Het hoeft niet hard, zei eerder ook al Dirk van der Veen, de Raymond Ceulemans van Sneek, die tijdens het toernooi een geslaagde demonstratie gaf.

Titelverdediger Hans van der Hoek haalde als echte prijsvechter weer het beste bij zichzelf naar boven. Hij kwam in de poulefase moeizaam op gang, maar toonde gaandeweg zijn klasse en bereikte opnieuw de finale. Hij rekende onder meer af met de sterke debutant Piet Jan, die in de poule de journalistieke krachtmeting met Peter overtuigend had gewonnen. In dezelfde poule liet ook Hendrik de Leeuw zijn tanden zien! Hij tikte netjes zijn punten bijeen en haalde zelfs de strijd om het brons. Dat deed ook Rohald Boonstra. Hij won uiteindelijk de vierde prijs.

In de finale gespeeld in een bomvolle en ademloos toekijkende Jister gaf Robert ons allemaal nog een keer het goede voorbeeld. Hij moest alert blijven, want als Hans de kans krijgt, tikt hij zomaar richting de 20 caramboles. Maar Hans kreeg nauwelijks een kans en Robert werd daarom even na middernacht onder daverend applaus gehuldigd als winnaar. Om verdere verspreiding van het griepvirus te voorkomen, werd IJbelina bereid gevonden de kussende taken van Michelle over te nemen. Hierna bleef het tijdens de afterparty ook voor de volleyballers en klaverjassers nog lang gezellig!

De biljarters maken zich nu op voor het driebandenkampioenschap. Dat wordt zaterdag 4 januari gespeeld en ook dit toernooi belooft vuurwerk, met enkele specialisten zoals Cor de Boer. De meeste spelers proberen per partij 5 punten te halen, want reken maar dat driebanden moeilijk is.  Hopelijk zit Michelle zaterdag zonder haar groene emmertje in de wedstrijdkamer!

[ngg src=”galleries” ids=”51″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Facebooktwittermail