Ook de vierde editie van het Hommerts-Jutrijp Darts Championship kan als zeer geslaagd de boeken in.

Een uitgebreid verslag en foto’s zijn onder de video te bekijken.

 

Niet alleen werd opnieuw de (Friese) wereldpers bereikt vanwege de te winnen Ferrari van Timo (of een soortgelijke auto, daar mogen we even vanaf zijn), maar ook omdat er ruim negen uur lang op sfeervolle wijze op topniveau werd gespeeld!

De organisatie had zich opnieuw van zijn beste kant laten zien. Er was gekozen voor een opstelling van acht borden in De Jister en dat pakte heel goed uit op een deelnemersaantal van 39 mannen en 1 vrouw, jazeker! Voorts was genvesteerd in goede lampen, bedrading en schrijfborden, wat het toernooi zeker ten goede kwam. Dat alle borden de namen droegen van topdarters die met hun portretten pronkten boven het bord, maakte de professionaliseringsslag compleet. Al bij voorbaat kon er niks meer misgaan niet in de laatste plaats omdat Thomas had toegezegd de winnaar dit keer niet op te tillen! Hij maakte zich in de slotfase zeer verdienstelijk als Mastercaller, daarbij terzijde gestaan door de finalisten van vorig jaar, Jan Pieter en Pieter.

Dat laatste geeft al aan dat we een andere winnaar kregen dan vorig jaar, toen Pieter Wiersma met de felbegeerde wisselbokaal huiswaarts keerde. Hij sneuvelde in de Poule des doods, die was ontstaan na de live uitgezonden loting die weer veel kijkers trok. In die poule was Jarno de (letterlijk) grote verrassing, maar hij redde het net niet tegen oud-winnaar Lolke en Jan Pieter. Mark, Jelger, Matisse, woeste Willem (ijzersterk in het uitgooien via dubbel-1!), Justin, Ferdi, Jort, Ronald, Mario, de broers Simon en Thomas, Sjoerd, Marko en Dennis waren de anderen die de loeispannende poulefase doorkwamen.

De strijd voor een plek in de kwartfinale ging vlot. Dat geeft aan dat het niveau per jaar stijgt. Ook de stemming steeg, want er kwamen diverse dorpsgenoten even (of voor wat langere tijd) een kijkje nemen. Matisse (als student uitgegroeid tot topsporter qua biljarts en darts) toonde in die fase aan tot de kanshebbers te behoren. Thomas eveneens. Hij gaf aan een speciale tactiek te bedrijven. ,,Ik gooi bewust triple-19s; dan hoef ik mijn arm niet zo hoog te strekken en spaar ik mijn krachten. Lolke had de grootste moeite met Marko Hoekstra (3-2) en ook de partij tussen Sjoerd (trouwe sponsor!) en Simon deed een zindering door De Jister trekken. Simon won met 3-2 en was ook een dag later als een kind zo blij met de organisatie, die zijn bankpas aantrof op de parallelweg en deze keurig thuis bezorgde, maar dat terzijde.

De kwartfinales begonnen keurig om acht uur, nadat SC Heerenveen weer eens had geschutterd. Maar onze sterren schitterden! Ferdi stuntte tegen Jan Pieter (3-2). Mark de onvermoeibare opbouwwerker van de organisatie, in de voorbereiding terzijde gestaan door collega Sikke, grote klasse! kon net niet tegen Matisse op. Mario behield zijn supervorm en voorkwam dat Simon naar de halve finale ging (3-2). Thomas vond zn Waterloo in een loeispannende wedstrijd tegen Lolke, die naar eigen zeggen inmiddels op alle mogelijke – en hier niet nader te omschrijven – plekken stond te zweten.

Op het Jan Dekker-bord begonnen de halve finales, maar nier eerder nadat de Jister was omgebouwd tot een heuse Lakeside-arena! Nadat de helden op hun eigen muziek waren opgekomen, ging het los. Ferdi was moegestreden en zag Matisse zo scherp als een pijl spelen: 4-1. Mario ook een sponsor rekende af met Lolke, die vervolgens beslag legde op de derde plaats. Hierna konden we ons opmaken voor de finale, die ging om vijf gewonnen legs. Het dak ging er af! Ongekend goed spel, super-finishes (Matisse won de prijs met een uitgooi van 112) en uiteindelijk 2-2 en dus op naar de allesbeslissende vijfde leg. De kleine honderd bezoekers hielden hun adem in, al was er toch ook nog ruimte voor de gebruikelijke strijdliederen van het niveau De Kneu en Frans Bauer. Het kon alle kanten op, tot Mario zich op weg naar de bevrijdende score net wat koeler toonde. Meteen sprong hij in de armen van zijn voorganger Pieter. ,,Ik ben hier superblij mee en supertrots op!, sprak de sterke winnaar, waarna alle aanwezigen met plezier een proost uitbrachten op het succes.

Volgend jaar alweer de vijfde editie van het Hommerts-Jutrijp Darts Championship. Er zijn snode plannen voor een grootse viering van het eerste lustrum. Een juniorentoernooi, een damespoule, een groot scherm en wellicht een bekende Mastercaller. Wie weet. Dat kost allemaal wat extra, maar gelukkig hebben zich inmiddels enkele HEle Goede sponsoren aangeboden! De organisatie (Bart, Erro, Lolke, Tristan, Mark en Peter) gaat ermee aan de slag!

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”29″ sortorder=”1422,1423,1424,1425,1426,1427,1428,1429,1430,1431,1432,1433,1437,1438,1439,1440,1441,1442,1444,1445,1446,1447,1448,1449,1450,1434,1435,1436,1443″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavoorstelling tonen]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Facebooktwittermail