Een uitgebreid verslag en foto’s van de dorpsfeesten 2023, deze zullen wij niet snel vergeten.

Het zijn dorpsfeesten geweest die we niet snel zullen vergeten. Over de zaterdagavond zal nog lang worden nagepraat, mede omdat de media dit behoorlijk heeft opgepikt. Gelukkig is alles zonder grote incidenten verlopen en keerde de rust zaterdagnacht snel terug.

Buurten laten prachtige stukken zien op de donderdagavond De dorpsfeesten gingen donderdag rond 17:00 van start met het jureren van de versiering in onze dorpen. Jutrijp-Hommerts zag er magnifiek uit en het was dus een behoorlijke kluif voor de jury om een winnaar aan te wijzen. Fan of it Pypke werd uiteindelijk de winnaar en mocht de wisselbokaal ophalen op het podium.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Terug van weggeweest was het open podium op de donderdagavond. We kregen van zes buurten uiteenlopende stukken te zien. Duidelijk was wel dat de meeste buurten veel werk hadden verricht, dit was onder andere te zien aan de aankleding van zowel de buurtgenoten als het podium. De Nessen werd uiteindelijk als winnaar aangewezen.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Kindermiddag, kanos te water en een spectaculaire feestband
Vrijdagmiddag mochten de basisschoolkinderen zich weer uitleven op de kindermiddag. De Feestcommissie had een speurtocht uitgezet met diverse activiteiten. Het voltooien van deze activiteiten leverde een letter op. Aan het einde van de rit kon er de naam van een Disney-film worden gevormd. Het weer zat ook nog eens mee dus een prachtige middag voor de kinderen. We eindigden met een echte modeshow waar de kids prachtig uitgedost over de catwalk mochten lopen.

Tekst gaat verder onder de foto’s

De Oege Doege Kanotocht was natuurlijk een nieuw element en trok veel bekijks. Voor het eerst in jaren was er weer een activiteit in de Far. Het was eigenlijk een soort touwtrekwedstrijd alleen dan met kanos. Het leverde hilarische taferelen op. Prachtig uitgedoste deelnemers gingen in twee tegen twee wedstrijden het gevecht met elkaar aan. In de finale was de boot met Wander van der Pol en Janco de Jong net een stukje sterker dan de boot van Lars en Sil Dijkstra.

Tekst gaat verder onder de foto’s

KaramBam maakt er een knalfeest van en prachtig versierde dorpsgenoten.
De Feestcommissie had voor vrijdagavond een wedstrijd in het leven geroepen. Dorpsgenoten werden opgeroepen om als Disney-figuur verkleed te komen naar de feesttent. Daar werd behoorlijk gehoor aan gegeven want we zagen bijzondere creaties voorbijkomen. De volgende mensen werden door de Feestcommissie als winnaars aangewezen.

  • Marianne Wittermans en Ronald Yntema Mooiste duo
  • Thijs Stremler Meest creatieve outfit
  • Timo Wittermans Mooiste outfitt

Feestband Karambam wist de tent volledig op haar grondvesten te doen schudden. Het werd een schitterend en drukbezocht feest. De Feestcommissie kijkt terug op een geweldige vrijdag.

Tekst gaat verder onder de foto’s

50+ in beweging, spannende meerkamp en (te) drukke zaterdagavond
De zaterdagochtend begon om 10:00 uur met de brunch voor 50+ers. Dit werd met 63 man een drukbezochte editie. Voorafgaand aan de pubquiz en de brunch was er een workshop van VIP, VijftigplusInBeweging. De aanwezigen begonnen de dag met een vermakelijke ochtendgymnastiek. Na de bijbehorende quiz was het tijd om te eten. Dorpshuis Oan it Far had wederom een heerlijke en uitgebreide brunch voorbereid.

De kinderkermis viel een beetje in het water. Diverse attracties konden niet worden uitgestald omdat het kletsnat was. Natuurlijk enorm jammer maar het was helaas niet anders. Gelukkig waren er nog wel een paar activiteiten die door konden gaan.

Bijzondere spellen tijdens de meerkamp voor teams
Geen buurten die het tegen elkaar opnemen maar vriendenteams. Aanhangwagens moesten worden gevuld en versleept, Water moest worden verscheept door mensen met een blinddoek om, er was een quiz, en werden hoepels doorgegeven en we eindigden in de kano waar een soort estafette gehouden werd. Het leverde alom hilariteit op met team Ad Fundum als winnende team.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Zaterdagavond afgebroken vanwege enorme mensenmassa
De zaterdagavond zal dus niet snel worden vergeten. Tot een uur of tien ging het goed maar al snel werd duidelijk dat het drukker en drukker aan het worden was. De Feestcommissie had extra maatregelen genomen en ook wel meer drukte verwacht, maar dit was vele malen te gek. In overleg met de beveiliging is dan ook besloten een uur eerder te stoppen. Marcus en Taylor maakte er een schitterend feest van en de sfeer in de tent was ook opperbest. Helaas werd het buiten veel te druk en om die reden is dus ook besloten het feest eerder af te breken.

De Feestcommissie wil nogmaals haar dank uitdrukken aan alle dorpsgenoten die ons spontaan hebben geholpen. Achter de bar, in de tent, op het feestterrein en met andere zaken. Zonder al deze hulp was het waarschijnlijk heel anders afgelopen.

Het verloop werd al snel opgepikt door de media. De Leeuwarder Courant belde zondagochtend al en Omrop Fryslan was maandagochtend ter plaatse met een cameraploeg. De gemeenteraad zal donderdag (06-07-2023) dit onderwerp bespreken want het tentfeest in Hommerts-Jutrijp was niet het eerste tentfeest waar het veel drukker werd dan voorzien.

Klik hier voor het bericht van Omrop Fryslan inc video
Klik hier voor het bericht van de Leeuwarder Courant

Dorpsfeesten kent met matinee de gewenste afsluiting
De matinee is werd goed bezocht. Veel dorpsgenoten hadden natuurlijk ook de behoefte om na te praten over hetgeen wat er zaterdagavond is gebeurd. Het werd een heerlijk feest waar troubadour Casper het publiek wist te vermaken met een breed scala aan muziek. Ook enkele bezoekers pakten de microfoon en zongen een lied. Het werd een schitterende en enorm gezellige zondag. Uiteraard mocht ook het buikschuiven niet ontbreken. Na vorig jaar lijkt dit een traditie te worden.

De Feestcommissie is blij dat we de dorpsfeesten op een leuke manier hebben kunnen afsluiten. Er is genoeg om over na te praten en natuurlijk ook over de vormgeving van de editie van 2024. Deze dorpsfeesten gaan wij niet snel meer vergeten.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Namens de Feestcommissie
Erro Hofstra
Janieke Venema
IJbelina Huitema
Rohald Boonstra
Thea Bethlehem
Steven Eberwijn
Bas Stuiver
Leonie Spronk
Pieter Kamstra

 

Facebooktwittermail