Rina Bosma van de activiteitencommissie Hommerts-Jutrijp haalt even voor drien in de middag opgelucht adem: ,,Gelukkig geen regen of natte sneeuw. Desondanks zijn de omstandigheden voor een wandeltocht op deze zondagmiddag niet ideaal: met zes graden is het dan wel ver boven nul, maar een harde wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur een stuk lager ligt.

Verslag: Arjen Visser
Foto’s: Henk Hoekstra

Het gaat de tweede editie worden van de wandeltocht door Hommerts-Jutrijp. Vorig jaar kwamen maar liefst 83 wandelaars op het evenement af. Dit jaar stokt de teller op ruim vijftig deelnemers. De organisatie heeft twee routes uitgestippeld. De eerste route heeft een lengte van 5 kilometer, de tweede route is met 9 kilometer een stuk langer. De start en finish is bij dorpshuis Oan it Far. De wandelaars die de finish hebben gepasseerd, worden verwend met een kommetje erwtensoep.

Stipt 15.00 uur gaan de deelnemers van start. Alle wandelaars zijn goed ingepakt: dikke jassen, sjaals en mutsen moeten bescherming bieden tegen de koude wind. De wandelaars die de korte route lopen, krijgen de wind meteen vol in het gezicht. De wind heeft vrij spel over de weidse weilanden. Een vrouw met een witte jas rust even uit langs de kant. ,,Wat waait het hard!

Een groepje schapen geeft geen krimp wanneer groepjes wandelaren passeren. Een reiger vliegt op, maar heeft ook moeite met de wind. De zon schijnt uitbundig, maar warm is het niet. Een vrouw met een mintgroene jas doet haar capuchon op, maar deze waait onmiddellijk weer af. De slootjes langs de kant zijn constant gerimpeld. Een man kijkt door een verrekijker, op zoek naar de pareltjes van de natuur.

Na ruim een uur komen de eerste wandelaars, een vader met zijn dochter, weer aan bij het dorpshuis. Verbazing alom, dat is snel gegaan. Dorpshuisuitbaatster Corry Jorritsma vraagt zich af of de twee de tocht uberhaupt wel gelopen hebben. ,,Wij hebben zeker gelopen, maar misschien ook wel een klein beetje gesmokkeld, is het veelzeggende antwoord van de vader.

Zon tien minuten later komen er andere wandelaars binnen. Voor hen is er een kom snert. ,,Smaakt goed Corry, een ruime voldoende, zegt een man smikkelend. Onder het genot van de soep wordt de tocht nabesproken: ,,Voor de wind ging het goed, maar het stuk tegenwind was nogal fris.

Een vrouw geeft aan dat ze geen last heeft gehad van de wind, maar ze wordt onderbroken door een kalende man: ,,Nou, hij liet een windje, roept de man wijzend naar een andere man met een bril ,,en daar hadden wij wel last van.

Henk Hoekstra trotseerde ook de harde wind en maakte prachtige foto’s.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”28″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Diavoorstelling tonen]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Facebooktwittermail