Het vijfde HEGO Hommerts-Jutrijp dartstoernooi kan met hoofdletters worden bijgeschreven in de geschiedenisboeken van ons tweelingdorp.

Wat was het zaterdag 23 februari een geweldige dag in ons dorpshuis! Het toernooi voelde voor de zes mannen van de organisatie na afloop als een ‘negendarter’. Ofwel: een perfecte score, kan niet beter!

Voor het eerste lustrumtoernooi hadden Lolke, Tristan, Erro, Bart, Mark en Peter weer een paar verrassingen uit de hoge hoed getoverd. Dat begon eigenlijk al twee dagen voor het toernooi, tijdens de live op diverse kanalen uitgezonden loting. Honderden mensen schakelden in voor deze loting, waarbij die van het voetbal-WK verbleekte! Dat zag ook, vanuit zijn Tsjechische wintersport-chalet, hoofdsponsor Klaas Nieuwenhuis, wiens bedrijfsnaam HEGO officieel aan dit toernooi verbonden is. HEGO staat voor HEel GOed, en dat klopte dan ook zeker, zo sprak Klaas zaterdag tegen middernacht lovende woorden aan de organisatie.

De loting bracht niet alleen 40 namen van mannen in de speciaal van de Wereldvoetbalbond FIFA geleende balletjes. Er gingen ook 10 jeugd- en 10 damesnamen in de glazen schalen. Vanwege hun deelname begon het toernooi zaterdag al om 13 uur en moest een strak wedstrijdschema worden gehanteerd.  Bart bekende naderhand daar een slapeloos nachtje van te hebben gehad, maar het resultaat mocht er dan ook zijn!

De loting werd verricht door drie lokale toppers. Dorpsbelang-voorzitter en kersverse opa Eddy was gekomen om de jeugdpoules samen te stellen. Timo – volgens onbevestigde berichten de meest begeerde vrijgezel van ons dorp – bekommerde zich met graagte om de dames. Hij stelde ook weer zijn auto beschikbaar voor de eerste negendarter van het toernooi. Die prijs werd zaterdagochtend nog even door de wasstraat gehaald en stond de hele dag te blinken voor de deur van Oan it Far. De mannenloting werd gedaan door ‘Super’ Mario Nieuwenhuis, de titelverdediger (en sponsor trouwens, net als Tjeerd van Netten, Sjoerd Tigchelaar, Bouwbedrijf Kingma, Grafische groep van der Eems en Gijsbert van Malsen). Mario meldde doodgemoedereerd dit jaar al zo’n 25 180’ers te hebben gegooid, thuis in de garage. Hij wilde zijn komende tegenstanders natuurlijk even intimideren!

De loting leverde natuurlijk een poule des doods op. De broers Jetze en Pieter waren ingedeeld bij zwager/kersverse vader Mark en zo waren er wel meer poules waar vooraf de vonken van af vlogen! Maar eerst begon zaterdag het jeugdtoernooi. De mannen (plus Sam!) gooiden vanaf 301 en mochten ook met een single-score uit. Dat werkte best en de partijen verliepen vlot. Ramon noteerde een dikke uitworp van 88! Hij wist uiteindelijk op een knappe derde plaats te eindigen dit toernooi. Niek de Jager en Henk Hoekstra haalde de finale, die ‘s avonds gespeeld ging worden, voor ogen van een bomvolle Jister.

Niet alleen de Jister hing vol met borden; ook de zaal-C (biljart) was omgetoverd tot een heuse darts-arena. Daar was het heel goed spelen, zeiden de betrokkenen, dus dat blijft zeker zo! De dames startten tegelijk met de mannen en ook daar geregeld prachtige scores. Het niveau blijft de laatste jaren stijgen; dat merk je aan de snelheid waarmee de partijen werden gespeeld! Stuntwerk werd meteen geleverd door Gijsbert, die net op tijd arriveerde vanwege drukte op werk en autopech van dochter. Hij liep naar de oche, gooide drie pijlen en jawel…: 180!!! Even later noteerde Mario een finish van 112. Dit ‘alarmnummer’ leverde hem uiteindelijk de extra prijs op.

Zestien mannen gingen door naar de volgende ronde en de halve finale bij de vrouwen ging tussen Ilse, Michelle, Jenny en Anneke. In een uitverkochte Jister was het echter eerst tijd voor de jeugdfinale tussen Niek The Hunter, de Jager en ‘Ted Henkie’ Hoekstra. Ze werden aangekondigd door de ingevlogen profdarter/ mastercaller Mats Gies en kwamen onder de tonen van hun favoriete muziek door de mensenmassa. In deze kolkende ambiance bleef Niek supercool en won het allereerste jeugd-dartstoernooi uit de historie van Hommerts-Jutrijp. Hij had ook vele fans, getuigde de bordjes die werden omhoog gehouden. De bordjes werden massaal ingekleurd en ingeschreven en vormden een schitterend decor van deze strijd.

Bij de vrouwen won Jenny ‘The Queen’ Kemme in de finale van Anneke ‘the Wizard’ Wiersma. Volgend jaar doen er wel zestien vrouwen mee, zo werd voorspeld. We gaan het zien!

Bij de mannen een stunt: Mario werd uitgeschakeld. Maar was het een stunt? Nee toch niet, want zijn tegenstander was Pieter ‘Salto mortale’ Wiersma, de oud-winnaar. Hij stoomde uiteindelijk door naar de finale. Dat gold ook voor ‘Magic’ Matisse de Boer, die ook een zeer hoog niveau haalde. In de strijd om de derde plaats won Justin ‘the Bull’ Boonstra van Mark ‘Testosteron’ Tesselaar. Mark was vermoeid en dat is logisch gezien wat hij allemaal in de voorbereiding heeft gedaan! Klasse!

Terwijl de Jister onderhand uit zijn voegen barstte, was het tijd voor de finale. Geen half twee ‘s nachts en geen Thomas, zodat Pieter heel ontspannen stond te gooien, in de wetenschap dat hij de prijsuitreiking zeker goed zou doorkomen. Rond elf uur begon de eindstrijd, door Mats Gies – hij ging later nog een uur trainen met de jeugd en andere geinteresseerden! – weer ge-mastercalled. Matisse nam een 3-1 voorsprong, maar Pieter gaf niet op. Hij finishte een paar keer best en maakte 4-3! Maar daarna kwam Matisse toch weer terug en won uiteindelijk deze geweldig goede finale met 5-4! Zodoende kreeg het HEGO Hommerts-Jutrijp dartstoernooi voor het vijfde jaar op rij een andere winnaar! De eerste vier? Lolke, Sjoerd, Pieter en Mario. 

De organisatie stond zondagochtend om elf uur (Tristan al wat eerder) alweer op te ruimen. Met een ‘big smile’ op de gezichten, want het toernooi was geweldig verlopen. ONEHUNDREDANDEIGHTYYYYYY!!

Gelukkig hebben we de foto’s nog en een filmpje van de opkomst bij de heren troostfinale en de grote finale. Tot volgend jaar!

 

[ngg src=”galleries” ids=”41″ display=”basic_thumbnail” images_per_page=”90″ ajax_pagination=”1″ show_slideshow_link=”0″]

Facebooktwittermail