Op 19 december heeft pastoor Peter van der Weide in aanwezigheid van dominee Froukje de Hoop het Mariakapelletje aan de Riperwei in Jutrijp gewijd
Met wijwater besprenkeld en met het wierookvat toegezwaaid. Bij aankomst kreeg een ieder door Shanna en Jesse een boekje aangereikt, daarin stonden liedjes (en gebeden), die tijdens de plechtigheid werden gezongen. Deze begon om 16.30 uur even voor het donker inviel. De vele aangestoken kaarsjes in en rondom het kapelletje gaven nog meer sfeer aan het geheel. Toen het “Maria met kind” beeld even daarvoor om 16.00 uur in de nis werd gezet door mij leek het of werd het met klokgebeier ingeleid( vanuit de Johannes de Doper kerk in Hommerts luiden op dat moment de klokken.

De jongste aanwezigen, Djay en Sam, liepen in en uit de nabijgelegen garage om wat lekkers te halen bij Rina en Bettie. Na afloop van de wijding konden ook de anderen even nagenieten van warme chocolademelk met een stukje kerstbrood. Het Mariakapelletje is toegankelijk voor voorbijgangers te voet, op de fiets of per auto. Je kunt er even bij stilstaan of bij gaan zitten, een kaarsje “opsteken”(led lichtjes, uit het lichtblauwe kastje aan de muur ). Als u een kleine bijdrage geeft is de opbrengst voor de voedselbank in Sneek.

Je mag ook een keitje neerleggen, zoals de pelgrim vaarders naar Santiago ook plegen te doen bij het iron cross. Zij leggen a.h.w. een “last” van zich af. Naast het Mariakapelletje is ook een richtingaanwijzer geplaatst met een kilometerafstand naar Santiago de Compostella.(Mocht je nog overwegen je reis daarnaar toe te vervolgen.) Op onze pelgrimstocht afgelopen zomer 2015 naar Santiago hebben we vele kerken bezocht en bekeken. Langs de weg naar het zuiden toe staan vele wegkapelletjes.
In Friesland staat er nu ook een en hij is toegankelijk voor wie dat wil.

Het kapelletje, ontworpen door Piet Bouwhuis(Oppenhuizen), is gemaakt van Corte staal. Aan de basis liggen zwerfkeitjes, verzameld en gebracht door wie dat wilde doen. Vele handen maken licht werk en dat is gebleken. De hele opbouw is gedaan door vrijwilligers en vrijwilligsters.

Paula Brekeveld-Silvius

Foto’s van Henk Hoekstra

 

Facebooktwittermail