Op zaterdag 12 november plant de Groencommissie van Dorpsbelang aan de Iewei, rond de picknickbank, duizend (!) jonge planten.

Die moeten er samen voor gaan zorgen dat hier volgend voorjaar een kleurig bloeiende en insectvriendelijke bermoase ontstaat.

De plantjes zijn dit najaar in opdracht van de gemeente Sdwest-Frysln opgekweekt in Hieslum, bij de Stichting Mens en Landschap. Het gaat om een experiment. In plaats van te zaaien worden er meteen sterkere plantjes in de grond gezet, om de berm voor volgend jaar een kickstart te bezorgen. Grotere planten kunnen beter concurreren met het gras, is de veronderstelling van de gemeente.

We gaan aan de slag met inheemse kruidensoorten als streepzaad, wilde cichorei, pastinaak, groot kaasjeskruid, grote kattenstaart, peen, knoopkruid, margriet, dagkoekoeksbloem en boerenwormkruid, stuk voor stuk soorten die het in onze contreien goed horen te doen. Daarbij wordt kleine ratelaar gezaaid, een plant die het gras wegconcurreert.

Om de boel vlot in de grond te zetten, hoopt de groencommissie pakweg 15 vrijwilligers op de been te krijgen. De plantactie start om 9:30 uur. Breng een schep mee. Voor het verdere materiaal wordt gezorgd. Aanmelden? Mail naar corjdeboer@gmail.com.

Bij de foto: De plantjes op de kwekerij in Hieslum. Foto Dirk de Leur

Facebooktwittermail